Roadtrip! Part 1

Door empy op maandag 8 februari 2010 23:42 - Reacties (5)
Categorie: -, Views: 2.865

Het is zaterdag 30 januari om 5:00 in de ochtend, mijn wekker begint een bijzonder onplezierig geluid te produceren en niet lang daarna zwaait er een arm door de lucht die de snooze-knop toucheert van mijn wekker, stilte....
Zaterdagochtend, het is 5:15 en mijn wekker gaat in de verdediging door wederom vervelende radio veronica herrie richting mijn hoofd te slingeren. Het is tijd, ik zet mijn wekker uit, klim uit bed en kleed me aan. Verward werp ik een blik naar mijn raam en zie dat het sneeuwt, ik vloek binnensmonds en sjok naar de keuken om mijzelf van een kop koffie te voorzien.

Terwijl het apparaat pruttelt pak ik alvast de eerste spullen en ga de auto vast inladen. Als ik mijn portiek uitstuiter zie ik dat er een behoorlijk laagje sneeuw al op de weg ligt. Als ik de auto ingeladen heb hobbel ik terug naar binnen en schenk de eerste lading koffie in de thermoskan. De volgende lading gaat het koffieapparaat in en ik pak mijn rugzak in met camera, papieren en tomtom. Ik sjok weer verder naar Jordi (aka 'de Huisgenoot') zijn kamer en doe een poging hem wakker te maken, geen reactie. Ik verhef mijn stem en doe een 2e poging... geen reactie.
Op naar de keuken waar ik 2 bekers met koffie inschenk en op de herhaling ga bij de huisgenoot. Ik zet de koffie naast 'm neer en laat zijn telefoon afgaan, eureka er zit beweging in! Na er wat koffie ingegooid te hebben besluit hij nog rustig te willen douchen waarop ik besluit de 3e reisgenoot alvast op te halen.

Na geruime tijd de ramen ijsvrij te hebben gekrabt spring ik in de auto en ga Renť ophalen. Onderweg merk ik op dat de wegen toch wel aan de gladde kant zijn en besluit het rustig aan te gaan doen. Afijn, met renť in de auto pik ik de huisgenoot op en we gaan rijden om onze laatste metgezel op te halen. Het is alweer kwart voor 7 als we bij Marit voor de deur staan en we laden de auto dan ook snel vol om te gaan rijden!
Onderweg naar onze laatste stop in Den Haag om de huissleutel af te droppen valt het me op dat bochten moeizaam gaan en de auto erg de neiging heeft om te gaan ondersturen.

Ik rijd Den Haag uit en draai de A4 op waar alles nog redelijk goed ging, helaas bij de overgang van de A13 krijg ik de schrik van mijn leven. Met nog geen 90km/h op de teller voel ik dat de kont van de wagen om wilt komen! Met de schrik er goed in en met een kwispelende auto rijd ik door tot aan Mc Donalds Hazeldonk aan de A16 waar ik de auto stilzet. De gehele weg achter een vrachtwagen gehangen die het spoor voor me vrijmaakte zodat ik een beetje normaal in mijn baan kon blijven. Afijn, met de hele wagen weer voorzien van koffie en een broodje (hamburger) rijd ik BelgiŽ binnen waar ik op het eerste oog weer normaal kon rijden. Niet dus, en voor ik het weet ben ik met 70 op de rechterbaan aan het rijden en durf ik niet meer in mijn spiegels te kijken vanwege de stoet auto's die achter me rijdt. Via Antwerpen rijd ik naar Brussel waar vlak na Brussel nog eens extra het noodlot toeslaat. Opeens schiet mijn linker ruitenwisser los en trekt een paar behoorlijke krassen in mijn voorruit. De vluchtstrook op en hier geconstateerd dat deze niet goed vast zat, deze weer vastgeklikt en weer ingestapt. van de 1200KM die ik moest doen had ik al een hele 150KM er opzitten en mijn moreel daalt tot onder nul als ik verder moet over de 'Hel van BelgiŽ' een 195KM van Brussel tot aan Luxemburg met sneeuw en ijsvorming op de weg en een heftig kwispelende auto die alles van me vraagt om rechtdoor te mogen blijven gaan.

Uiteindelijk de grens bereikt en terwijl ik Luxemburg binnen rijd krijg ik een gevoel van euforie, het is hier schoon, de wegen gunnen me grip en ik rijd voldaan naar de eerstvolgende benzinepomp waar ik mijn bolide vol laat lopen en zelf maar even mijn onderbroek ga verschonen. Want na die glijpartijen van daarnet hebben meer remsporen in mijn broek dan op de weg gelegd.
Enfin, we gaan weer rijden en vol goede moed rijd ik Frankrijk in waar ook de wegen helemaal geweldig zijn en ik rijd met goede moed richting het zuiden. Eenmaal op de Autoroute du Soleil besluit ik dat het moment is gekomen om wat tijd in te halen en met wat minder legale snelheden tour ik richting Lyon.

Om half 7 besluit ik dat het tijd is om een hapje te gaan eten en we stoppen om de auto wat benzine te gunnen en tevens onszelf ook van de nodige brandstof te voorzien. Een overheerlijke lasagna die al geruime tijd onder warmhoudlampen stond vulde mijn hongerige maag en na een heerlijke afterdinner peuk gerookt te hebben zette ik weer koers richting Lyon. Na een tijdje boog mijn route zich van de autoroute du soleil af en reden we richting Geneve. Na hier de nodige lege wegen onveilig te hebben gemaakt (nog steeds geen sneeuw en de grip was geweldig!) komen we bij een grensovergang lijkt het wel. We kijken elkaar even aan, waarna Marit roept: 'Ajoh, dit is vast zo'n grensovergang van vroeger... we zijn gewoon nog in Frankrijk!' Enfin, na een meneer in een tolhuisje 35 euro te hebben betaald mochten we doorrijden en na ruim 7km in een tunnel te hebben verbleven rijden we de tunnel uit.
Spontaan krijgen we massaal allemaal een SMS met de mededeling 'Welkom in ItaliŽ!' waarna we allemaal heel hard in de lach schieten en 'bon journo' en 'mi scusi' beginnen te schreeuwen, we zijn tenslotte in Italie.

Na een paar kilometers rijden word ik de weg afgewezen door de tomtom en een gebied met haarspeldbochten ingestuurd. Hier is duidelijk wel sneeuw gevallen, maar de wegen lijken wit van de pekel en geven tonnen met grip dus ik rijd door. Na verloop van tijd valt het me opeens op dat er wel hele grote gaten af en toe in de weg zitten en bij nadere studie zie ik dat ik op een pak ijs van 5cm dik aan het rijden ben. Ach, ik heb er grip op! Met nog 50KM te gaan volgens de tomtom gaat het gas er weer op, ik rijd weer op een N-weg en kan weer gaan!
Na verloop van tijd zie ik verderop iets in een bocht en zet mijn groot licht aan, spontaan zie ik 2 agenten wegduiken in hun reflecterende jassen en nog snel een lasergun in een zak schieten. Blij dat ik niet boven de limiet zat tufte ik door en zag de bordjes Risoul al komen!
Daar ik dat nog niet verteld heb, Risoul was de bestemming waar ik moest zijn ;)
Op een rotonde vertelde mijn tomtom me; hier rechts, terwijl de bordjes Risoul duidelijk rechtdoor gingen. Met twijfel heb ik hier naar rechts gestuurd en ben in een achtbaan van haarspeldbochten terecht gekomen. Nog 1,5KM! Ik geef nog een plurk gas extra en mijn tomtom zegt dat we er zijn.

We staan op een verlaten plein ergens tussen 3 huizen en kijken verbaasd om ons heen, geen apresski bar, geen pistes... Uberhaupt geen sneeuw!
We nemen contact op met de ploeg die al in het Chalet zit en die vertellen ons dat we inderdaad in Risoul staan, maar dat we moeten zijn in Risoul 1850. De naam verklapt het al, 1850 meter hoger de berg op...
We springen weer in de auto en ik sjees als een malle de berg op, mijn biertje stond tenslotte koud te worden in de koelkast!
Na me door meerdere haarspeldbochten gewurmd te hebben rijden we dan eindelijk het dorp in, maar waar moeten we heen? We nemen weer contact op en krijgen de laatste route instructies, ik rijd de auto voor het chalet en direct komen er meerdere mensen helpen de auto uit te laden. De helden!

Nu de auto leeg is rijd ik verderop de auto de parkeerplaats op, zet 'm in een vak en kijk op het klokje van de auto: 00.14.
Ik doe de auto op slot en sjok het chalet binnen waar de huisgenoot mij voorziet van een koud biertje, deze sneuvelt en ik ga slapen, ik heb 18 uur lang in de auto gezeten.

Later hoor ik dat deze dag er 300 ongelukken in Nederland zijn geweest omwille van de gladheid, ik ben blij dat ik hier niet aan deel heb hoeven nemen!

Volgende week de terugreis! Die ging voorspoediger dan de heenreis, maar ook hierover valt genoeg te vertellen.


Empy out.

Volgende: Roadtrip! Part 2 02-'10 Roadtrip! Part 2

Reacties


Door Tweakers user Faust, maandag 8 februari 2010 23:45

I love me some roadtrip!!!


Door Tweakers user anti-rsca, dinsdag 9 februari 2010 08:49

In BelgiŽ weten we tenminste wat rijplezier is ;-p.

Door Tweakers user empy, dinsdag 9 februari 2010 09:45

@anti-rsca: Wacht maar op de blog over de terugweg, daar neem ik BelgiŽ nog een keer goed onder de loep }>

Door bond auto insurance, dinsdag 3 september 2013 21:32

This is way better than a brick & mortar establishment.

Reageren is niet meer mogelijk